Stor glæde og høje spring– helt fra starten til i dag

Engesvang Friluftsbad er nordens ældste – fra 1930. Vi har en god og stolt historie, der trækker tråde helt tilbage til tørvegravere og frem til i dag.

I 1930 byggede af ukendte grunde et fattigt bysamfund af tørvebisser et friluftsbad i Engesvang – det første friluftsbad i norden. Denne pionerånd i et lille lokalsamfund blev siden set i en lang række samfund i midtjylland, hvor der jo er lidt langt til afslapning og badning ved de danske kyster. Siden har friluftsbadene været steder, hvor unge såvel som gamle har nydt vand og sol, og ikke mindst har lært at svømme.

På et tidspunkt blev Engesvang Friluftsbad sparet væk. I 2010 fik en gruppe lokale ildsjæle genrejst, det stolte gamle friluftsbad, i den selv samme pionerånd som i 1930.

Det var et markant ønske, dels at give byen et badested, dels at skabe et rum, hvor mennesker, gamle som unge, igen kan mødes i en aktiv ramme. Der lå et stort arbejde i et projekt. Uden drift, og dermed aktivitet i tre år, skulle anlægget totalrenoveres, et arbejde der kostede mange frivillige timer og mange penge.

Der var frigivet en del midler fra Ikast-Brande kommune til en renovering og den første drift. Successen lå lige om hjørnet, da der havde været en meget stor opbakning til genåbningen af den del af byens kulturarv, som friluftsbadet var og er.

Allerede en måned før den officielle åbning havde ca. 30 personer gennemført DGI’s bassinprøve og 20 personer var på venteliste, så de kan være frivillige livreddere på kanten i den offentlige åbningstid. 900 personer havde skrevet under på et ønske om at bevare friluftsbadet, det er tæt på halvdelen af byens borger.

Dette er dels for at føre en tradition videre, der har præget unge og gamles liv i snart 85 år, dels for at bygge bro til næste generation af friluftsnydere i Engesvang.

Engesvang Friluftsbad er den dag i dag båret af frivillige kræfter og det er et kæmpe aktiv for sammenholdet, men er samtidig også krævende. Et stærkt sammenhold og dedikation gør, at det kan lade sig gøre.

Barnefødte i Engesvang har i generationer lært at svømme i friluftsbadet. Vi vil gerne være med til at give børnene i Engesvang muligheden for at lære at svømme her i byen!

Placeringen i byen er som den gang stadig den samme – Dybdalsvej 14 i Engesvang.


Engesvang Friluftsbad          Dybdalsvej 14          7442 Engesvang