Historie

Engesvangfriluftsbad er nordens ældste (1930)

I 1930 byggede af ukendte grunde et fattigt bysamfund af tørvebisser et friluftsbad i Engesvang – det første friluftsbad i norden. Denne pionerånd i et lille lokalsamfund blev siden kopieret i en lang række samfund i Midtjylland, hvor der jo er lidt langt til afslapning og badning ved de danske kyster. Siden har friluftsbadene været steder, hvor unge såvel som gamle har nydt vand og sol, og ikke mindst har lært at svømme.

For tre år siden blev Engesvang Friluftsbad sparet væk! Nu har en gruppe på fem ildsjæle genrejst, det stolte gamle bad, i den selv samme pionerånd som i 1930. Det er et markant ønske, dels at give byen et badested, dels at skabe et rum, hvor mennesker, gamle som unge, igen kan mødes i en aktiv ramme. Der ligger et stort arbejde i et projekt. Uden drift, og dermed aktivitet i tre år, skal anlægget totalrenoveres, et arbejder der koster sved og mange penge.

Der er frigivet en del midler fra Ikast-Brande kommune til en renovering og den første drift. Successen ligger lige om hjørnet, da der har været en meget stor opbakning til genåbningen af den del af byens kulturarv, som friluftsbadet er. Allerede her en måned før den officielle åbning har ca. 30 personer gennemført DGI’s bassinprøve og 20 personer er på venteliste, så de kan være frivillige livreddere på kanten i den offentlige åbningstid. 900 personer har skrevet under på et ønske om at bevare friluftsbadet, det er tæt på halvdelen af byens borger.. Vi vil mere end blot et svømmebad! Vi drømmer om et samlingssted i byen med svømning, wellness, brændefyret sauna og en række andre ideer.

Dette er dels for at føre en tradition videre, der har præget unge og gamles liv i snart 85 år, dels for at bygge bro til næste generation af friluftsnydere i Engesvang. Der er areal i det oprindelig design af friluftsbadet, men vi mangler hjælp til at sætte alle vore ideer op på et velfungerende måde. Det er desværre svært kun at basere Friluftsbadets økonomi på en 4 måneders udendørs badesæson. Det kan lade sig gøre med ildsjæle til administration, livredning, rengøring, drift af vandkvalitet og de mange andre opgaver løst ulønnet.

Vi drømmer derfor om et udendørsbad, hvor sæsonen er forlænget flere måneder med sauna, wellness og andre mulige aktiviteter. Blandt vil vi gerne være førende som bæredygtigt friluftsbad med vedvarende energi og klorfri desinfektion. Ved at satse på flere af disse moderne trends kunne der bygges et bæredygtigt, både økonomisk og socialt, samlingspunkt i vores dejlige landsby. Udgangspunktet er sommerhalvåret, men en weelnessfunktion med sauna og kolde bade kunne udvide sæsonen.

Dette sikres liv i byen, så der flyttes hertil, så alle aldersgrupper har udendørsfaciliteter og bevarelse af kulturarven. Barnefødte i Engesvang har i generationer lært at svømme i friluftsbadet. Vi vil gerne være med til at give børnene i Engesvang muligheden for at lære at svømme her i byen! Hjælp os derfor med midler og designkompetence til at få indrettet friluftsbadet arealer!